måndag 22 augusti 2011

en resa till Stockholm och en resa i mitt inre..

I lördags tog jag Lindbergs buss in till Stockholm för att hälsa på min gamla gymnasiekompis Eva-Lena. Hon är en så sprudlande positiv och levnadsglad tjej, det var så härligt att återse henne igen!
Vi gjorde verkligen stan, En sväng in på Hötorgshallen för den berömda fisksoppan på Kajsas Fisk. Mums! Där hann vi avhandla en hel del sen sist.. Naturligtvis en titt på Buttericks, och vi tog oss till det härliga gamla fiket Vetekatten där vi njöt av gott hembakt och avhandlade ytterligare lite mer. Vi kollade in lite butiker i Gamla stan och sen var det dags för den guidade vandringen. En mycket trevlig tur, som bl a lärde oss att se på husens beslag hur gamla de var. Sedan tog vi oss till Stampen för lite Blues jam och en öl. Alltid mysigt där! Även om det inte direkt är Evas typ av musik..Vi letade runt i Gamla stan efter en lämplig restaurang som vi skulle äta på efter teatern. Till slut hittade vi en liten mysig krog på Lilla Nygatan, som hette Gunnels krog,där vi bokade ett bord. Sedan fick vi bråttom- tunnelbana till Östermalmstorg och därefter Dramaten. Mitt första besök där någonsin, så vi fick fråga om vägen. Högst upp i Tornrummet skulle vi. Det var en monolog av Tanja Lorentzon som heter "Mormors svarta ögon" Den handlade om hennes mormor, mamma och om henne själv, om sitt sökande efter identitet, om ett tappat språk-finskan.
En och en halv timme satt vi helt tagna, skratt och tårar.. Så mycket var igenkänning.. På slutet när hon läser en naturlyrisk dikt till sin döda finska mormor på klingande vacker finska, ja, då snyftade jag högt..
Själv vet jag nästan ingenting om min finska släkt. Min mormor och morfar dog tidigt, jag har aldrig träffat dem. När vi har besökt Finland eller fått besök, så har jag aldrig kunnat kommunicera med dem. Jag kan ingen finska alls. Ingen av oss fem systrar fick lära oss.det. Mamma ville förmodligen att vi skulle bli helt svenska. Själv kom hon hit som finskt krigsbarn. Hon talar fotfarande finska. Många gånger har jag känt den känslan av att jag har förlorat något som var min arvsrätt. En gång vet jag att jag försökte lära mig lite ur en finsk lärobok. Ha! Nej, det är inget vanligt språk att försöka lära sig.. Jag kan typ räkna till sex, maito=mjölk, eiti=mamma, issä=pappa, minä rakastan sinua=jag älskar dig, Hyvää huomenta= Godmorgon, Tervetoula=välkommen. löulu= vatten man skvätter på bastuaggregatet så att det ångar upp. Allt felstavat, men det är min samlade kunskap på finska. Det är sorgligt. Något av min verkliga identitet har ju ohjälpligen gått förlorad. Min klasskompis gick på hemspråksundervisning i finska. Då tänkte jag att jag skulle fråga om jag också kunde få det. Men se det var stopp! Hemspråksundervisning i finska fick man endast om det talades hemma. Jag framhärdade inte heller..Det var ju inte riktigt fint, och sånt känner man ju som barn. I roliga historier är ju finnen alltid den där lite korkade, fyllehunden med niiiiven. Jag kände mig heller aldrig finsk. Jag visste knappt någonting om mammas historia, för hon berättade aldrig någonting om det. Jag minns en gång när vi tittade på en ishockeymatch(konstigt, men vi tittade väl med pappa) och då blev jag så förvånad när mamma hejade på Finland, och inte Sverige. Då sa hon att det var för att hon kom från Finland. Jag tror inte ens att jag hade vetat det innan. Jag måste ha varit väldigt liten, kanske 4-5?
En annan sak är mattraditioner. Kom att tala med en studiekamrat på högskolan som hade finska föräldrar(och som talade finska). Då kom jag underfund med att vi hade likadana julmatsförberedelser, typ morotslåda, kålrotslåda..knappt jag vetat ens att det var särskilt finskt..
Jag tycker att Tanja var modig som började söka i sin historia och gjorde en pjäs av det! Det var väl ett inre driv, någonting hon behövde göra för sig själv. Sådant kommer ofta med åldern. Det blir viktigare, det här med släkten.
Egentligen är jag ganska rotlös. Jag har i princip ingen kontakt eller koll på min släkt alls(utom mina systrar och syskonbarn). Vare sig på pappas svenska sida, eller på mammas finska sida. Det är idag något som är mer regel än undantag. Har vi blivit så autonoma? Vi klarar oss själva, målet är att aldrig någonsin behöva någon annan?
Den här pjäsen satte definitivt igång inre processer i mig.. Vad ska jag göra med detta?..

11 kommentarer:

Unknown sa...

Kom att tänka på en annan sak som har påverkar en. Kände ju igen det där med krigsbeteende. Mamma har ju inpräntat i oss att man ALDRIG slänger mat. Så fortfarande stoppar jag överbliven mat i små lådor som jag ställer i kylskåpet och sen aldrig äter upp(jo, ibland)
En annan sak när jag var ute i trädgården och hörde ett flygplan över mig. Då blev jag rädd och hukade mig.. Fortfarande känner jag en lätt olustkänsla när jag hör ett flygplan dåna över himlen..
Min syster Ann berättade samma historia för mig för några år sedan. När hennes dotter Therese gick på dagis hade dagisfröknarna frågat henne varför Therese var så rädd för flygplan.. Denna rädsla har alltså gått över tre generationer..

Åza sa...

Jag körde ett solklart ärvt beteende igår: fick frågan på sjukhuset om jag ville ha te och macka på kvällen, var inte det minsta uns hungrig men man vet ju aldrig när man får mat nästa gång, right? Det är ju en fråga som inte KAN besvaras med nej. Sen satt jag ju där med spypåsen hela natten, tack för mackan!
Och processen kan säkert bli spännande... Vi har ju en hel släkt i Göteborg att lära känna också, Facebook är fantastiskt!

Unknown sa...

Ha ha ha! Hoppas den var god! ;)
Jo, jag har ju sett de där Aremyrarna dyka upp och bara lagt till dem, utan att ha den blekaste aning om hur vi är släkt. Axel har ju bekantat sig med Fredrik Aremyr t ex. Är han son till vår farbror Kalle, eller? Det har bara varit min gissning, men jag har inte tagit reda på hur det ligger till egentligen. Typiskt.
Vi systrar har ju alltid sagt att vår ständiga fixering vid MAT är någonting typiskt Aremyrskt. Men egentligen är det väl typiskt Mäkinenskt? Eller vad var mammas efternamn innan mormor gifte om sig? Har sett det på en trägalge hemma i Pålsboda en gång, men kan för mitt liv inte minnas det, Får fråga mamma igen. Vår mormors far hette ialllafall Arne Kurko ser jag när jag tittar på släktträdet i Jomandas "Min första bok"
Tänk om vi kunde få kontakt med våra finska släktingar via Facebook? Jag vet inte vad som hände med Ritva. Och Timo, hennes son, är väl cirka 35 år nu? Jag såg honom som baby, minns inte om det var i Tammmerfors eller Åbo, jag var 7-8 år..
Vi var och hälsade på mammas väninna Lea och hennes man Soulo och barn, den jag minns är Satto, jämngammal med Lis.(felstavat alla gånger!). Det var i Kousankoski. Vi plockade drivor med blåbär som sen skulle rensas, och jag minns att Soulo rökte ål i sin trädgård. Lis och Satto fick likadana "Frack"- jumprar, det finns en bild på dem tillsammans. De ser båda riktigt trulmulna ut! Lite svårt med kommunikationen, kanske?
Vi får allt göra slag i saken och resa till Finland nästa sommar!
Mötas upp vid Deublers sommarstuga kanske?
Det hade varit bra att kunna finska, om man nu vill söka sina rötter. Men kanske mamma vill följa med? (orkar vi?)

Unknown sa...

Nu är jag uppdaterad av mamma! Mammas första finska efternamn var Karhu, det betyder björn på finska. Det finns även en stad(by) som heter Karhoula(var det mammas födelsestad, jag har för mig det?)
Ritva bor i Kousankoski, och det har hon alltid gjort, så det var där vi hälsade på henne. Hennes son hette Terro(inte Timo, det är Leas son). Sen har hon en son till med en annan pappa, som heter Janni. Hon har fått barnbarn. Lea har också barnbarn.
Jag nämnde för mamma att jag hade planer på att resa till Finland nästa sommar. Hon erbjöd sig genast att följa med. "Om jag lever då.. det kan ju vara bra att ha en tolk med sig." :)
Men jag sa ingenting om Deublers sommarstuga eller något om våra planer, utan bara att jag, Thomas och barnen har pratat om en Finlandsresa. Jag vill faktiskt knappt ens vänta, vi kanske ska ta en resa redan i höst?

Åza sa...

ojojoj nu händer det grejor. Visste att mamma hette Karho och att det betydde Björn - samma som min kompis Monica Björn. Mamma blev retad för att hon hette Björn och därför var det skönt när mamman gifte om sig och hon fick heta Mäkinnen, var det så? Mammas mamma hette Majre, mammas mormor som hon alltid pratar om med värme (aldrig om sin mamma) hette Amanda. Jomanda är väl lite en homage till Amanda, och min Olivia heter Majre som andranamn.
Gällande Aremyr så är Fredrik son till vår kusin Ingvar, David är son till vår kusin Jan. Jag och Davids fru Carolina redde ut det där på facebook för ett tag sedan...

Unknown sa...

Jaha, för mig har mamma tvärtom berättat att det var ett nerköp att byta till Mäkinen från Karhu(uttalas som o men stavas u). Mäkinen heter var och varannan finne, typ som Andersson i Sverige, medan Karhu var ett ovanligt, mycket finare efternamn. Så det var lite olika versioner. Men det finns säkert sanning i båda versionerna..
Oj då, jag som trodde han var Kalles son, hoppsan! HUGE MISTAKE!

Gun sa...

så spännande det låter att ni båda vill veta mer om släkten. Jag har aldrig varit intresserad men det ska enligt andra handla om mognad. När man mognar blir man intresserad. Det betyder att ni nått denna inre mognad långt före mig:-)
Mormor var ju den som kunde hindra mammas styvfar från att slå. Det har hon all heder av.
Flygplan är jag inte rädd för men jag vill gärna ha ett tak i form av åtminstone ett parasoll när jag sitter ute i trädgården. Känns tryggare så. Kan det vara samma noja för fallande bomber?

Unknown sa...

Men jag trodde att du var den som var intresserad av släkten! Det var ju du som hade kontakt med farbror Kalle t ex. Men, se där, vad man kan fatta fel. Ja, det där tyckte jag var lite lustigt när du berättade, om parasoll-nojan, men nu börjar jag förstå..
Du är inte intresserad av att åka med till Finland och hälsa på släkt och vänner i Kousankoski då?

Gun sa...

Du är välkommen till Göteborg så kan vi hälsa på kusiner. Berit vill gärna träffa oss och det tror jag Jan också skulle vara intresserad av. Båda barn till Kalle med andra ord.
Finland kan jag väl kanske tänka mig men jag känner ingen stor entusiasm just nu-vet ej varför. Finland är ett vackert land med vänliga människor. Kanske är det språkförbistringen och att jag inte tycker om båtfärder:-)

Unknown sa...

Jag kommer gärna till Göteborg för att träffa Jan och Berit!
Språkförbristringen i Finland är tråkig, men mamma kan vara tolk, sa hon. Måste man åka båt till Finland? Det borde väl gå flyg också? (kanske dyrt)

Gun sa...

Ring mig gärna när du har tid så bokar vi in en helg i höst. Jag är hemma idag fredag.
Flyg Landvetter-Helsinki kostar från 1300 kr enkelbiljett och uppåt.